tirsdag den 1. januar 2013

Uld

"Jeg har et varmt barn, så jeg bruger ikke uld", er en sætning jeg ofte hører fra mødre, når jeg indimellem er i gang med en omgang uldpropaganda. Det lyder jo logisk at uld kun bruges for varmens skyld, men det er ikke sandt.

Af alle materialer, holder jeg mest af uld. Ulden egner sig fortrinligt til børnetøj, da den temperer mere end den varmer. Om sommeren holder fårenes uld varmen ude, om vinteren isolerer og holder ulden på kroppens varme. De egenskaber overføres selvfølgelig til uldtøjet. Som forælder er ulden også fantastisk, da den har en vis selvrensene egenskab. Det høje lanolinindhold neutarliserer urin og sved, så man kan komme langt med en luftning af uldtøjet, eller uldsengetøjet. Uld kan med fordel benyttes til sengetøj, dit barn bliver ikke for varmt. Mange har et skrækbillede af, at deres små vidundere kommer til at ligge badet i sved, hvis de ligger  i uld. Det er ikke tilfældet. Ulden kan ånde, den opfanger sved og afgiver den løbene til luften. Derfor bliver man aldrig våd af sved i uld, da fugtigheden kan slippe væk. Ulden kan optage ca. 40 % fugt af sin egen vægt, og det betyder at man ikke kommer til at føle sig klam og våd i uld. Almindelige dyner og andre materialer lader ikke fugten passere, og man kan i dem blive for varm, uden at have muligheden for at komme af med varmen. Hustøvmider og skimmelsvampe kan ikke leve i uld, hvis dette indeholder lanolin. Derfor er det særligt velegnet til mennesker med allergi - og vejrtrækningsproblemer. 

Mange mener at uld kan lindre smerter. Som sagt isolerer og temperer den, så kan musklerne slappe af. Naturulddyner kaldes også for gigtdyner, for i ulden findes lanolinen som er en substans der virker mod gigt, hvis den vel og mærke kommer i direkte kontakt med huden. Ulden virker også beroligende og bruges fx i Tyskland til personer med kredsløbsforstyrrelser, gigt, allergi, nervøsitet, nervesmerter, ryg - og ledesmerter og til behandling af liggesår. For at bevare uldens lanolinindhold, skal det vaskes i lanolinsæbe. Ulden skal vaskes så sjældent som muligt. Er det blevet fugtigt skal det blot tørres på radiatoren, for at komme af med fugtigheden, og i det tilfælde er luftning ikke nok. 




Ammeindlæg i uld har reddet mange ammende kvinders udsatte brystvorter, også mine. Smerterne ved amning kan være enorme, og man kan i værste tilfælde redde sig en brystbetændelse. Det kan forebygges, og i nogle tilfælde behandles, med ammeindlæg af uld. I hele ammeperioden kan man nøjes med to sæt ammeindlæg. Når indlægget føles fugtigt, tørres det på radiatoren. Lanolinet sørger for at ulden holdes frisk og hygiejnisk, så der er altså ikke behov for vask. Uldindlæggende sørger for, at brystvorterne holdes varme og ikke får træk, som kan give brystbetændelse. Selvom indlæggende er fugtige, føles de stadig varme og tørre, og afgiver ikke fugt til huden, som engangsindlæg og bomuldsindlæg gør. Ved uld kan huden ånde og derfor heles ømme og hudløse brystvorter med uldindlæg. De bliver anbefaldet af både jordmødre og sundhedsplejersker. Vælg de store, som dækker hele brystet og ikke kun vorten.

Uld er naturens egen genistreg, og det skal vi udnytte.

Samtidig er uld meget smukt og æstetisk, især sammen med materialer som; skind, silke og ren bomuld. 


                                       Jeg kan næsten ikke vente med, at gå foråret i 
møde med min datter i hånden iført en lignende udgave af Ronjas uldponcho.




Uldponchoen kom med posten i morges. Min datter er heldig, at have så dygtig en mormor.







Vera i uldne shorts




Ella the woolen cloud




Ingen kommentarer:

Send en kommentar